С новия Covid план на правителството ще се даде предвидимост и с

...
С новия Covid план на правителството ще се даде предвидимост и с
Коментари Харесай

Адвoкат: Нямаме хора на високо държавно ниво, които да познават закона за карантиниране

" С новия Covid проект на държавното управление ще се даде предвидимост и с него се доближаваме до европейските страни, по какъв начин те се оправят до момента с пандемията ". Това разяснява пред БНР юристът по здравно право Мария Петрова, по отношение на новият проект на властта за преодоляване на Covid рецесията.

" Планът е добре, ограниченията, интензивните кревати, заболеваемостта измежду медиците като аршин също са добре, проблемът е, че ние нямаме точна формулировка за " интензивни кревати ".

По време на пандемията се откриваха нови Covid отделения и структури, в тях се разкриваха интензивни кревати, без постоянно те да отговорят на всички изисквания - като инсталация и съществуване на медицински експерти тъкмо за това заболяване - Covid  - 19.

Но в този момент остава въпросът дали в тези над 1200 интензивни кревати влиза и лекуването и на другите заболявания?

Идеята за клъстерно разделяне не е единствено географски, а да се съчетаят области, които са териториално близо, само че и в това време да може да се подсигурява идентичен потенциал на така наречен интензивни кревати, с цел да може да се местят пациенти, когято такива липсват ", разясни още в юрист Петрова.

Тя разяснява стадиите на затварянето на учебните заведения, на бизнеса. Според нея главният проблем е кой ще упражнява контрол по съблюдаване на ограниченията, а също и във връзка с бизнесите - още не сме видели проектите и заповедите за въвеждането на тези четири стадии.

Петрова разяснява и сагата с карантината на членове на КСНС при президента:

" Ако тези хора са се намирали в една стая с маски и господин Никола Минчев не е бил в директен непосредствен контакт 1,5 - 2 метра с дефинира лица, е безусловно съответстващо да считаме, че те са били контактни. От там натакът би трябвало да се види какъв брой дълго са били в тази стая, тя затворена ли е била, ръкували ли са се, какъв брой близко са общували. Трябва да отбележим, че всеки един човек от тази зала, като публични персони и със значение за страната, е редно да се тестват всеки ден непринудено, с цел да излагатпод риск всички. Кога и по какъв начин е юридически теста, не е от толкоз от голяма важност, както и да размахваме медицински бележки и да вършим противен пиар. Лошото е, че нямаме хора на такова високо държавно равнище, които да познават закона за карантиниране, за съблюдаване на противоепидемичните ограничения и да знаят по какъв начин да реагират, а има такива европейски правила, доборени от Европейска комисия ", заключи Петрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР